MOJA PRIČA

kompas

Treba mi kompas, treba mi kompas, treba mi kompas” – ponavljala sam tu rečenicu kao u transu jednog septembarskog popodneva 2006. u svom Geštalt krugu, u terapijskoj grupi koja mi je bila izvor podrške i pozornica na kojoj sam zacijelila mnoge povrede iz prošlosti, ponovo osjetila da je život divan i da je sadašnjost dostupna svim mojim čulima…Tog popodneva naslutila sam da sam dobila sve što mi treba od Maruške Drašković, moje Geštalt terapeutkinje, sa kojom sam ko-kreirala mnoga čuda u svom životu. Znala sam da je terapija završena i neobična mješavina zadovoljstva i tuge razlivala mi se cijelim tijelom dok sam se pitala – šta sada, kuda dalje, na koju ću stranu svijeta.Treba mi kompas.

I dok sam intenzivno osjećala da je Geštalt priči došao kraj, iznenada mi je bljesnulo sjećanje na njen početak…Na mojoj prvoj Geštalt radionici u ljeto 2002., u pauzi poslije ručka, Maruška je mela kužinu svoje kamene kuće na obali mora prisjećajući se boravka u jednoj komuni u Škotskoj, gdje ljudi iz svih krajeva svijeta dolaze na vorkšopove iz raznih oblasti i svakodnevno po sat ili dva daju radni doprinos čisteci, kuvajući, radeći u bašti..Rad je ljubav u akciji – moto je ove komune, raditi posvećeno, s ljubavlju, raditi s radošću davanja, a ne zato što se treba ili mora – to je ljubav u akciji. Lako sam zamislila zamak okružen rajskim baštama na vrhu šumovite planine i u ušima mi je milozvučno odzvanjalo ime ovog mjesta – Findhorn,Findhorn,Findhorn…

otvaranje unutrasnjih vrata
U Kluni, zamak na šumovitom brdu,stigla sam u junu 2007. zabljesnuta odsjajem travnatih udolina koje su krivudale unaokolo. Na toj zelenoj podlozi drečavo se šarenjela povorka kofera, ranaca, ruksaga, posjetioci sa svih kontinenata polako su pristizali. Dok sam čekala u redu da se prijavim za Nedjelju Iskustva (Experience week – osnovni program Findhorn Fondacije kojim najveći broj posjetilaca započinje svoj boravak u zajednici), uzela sam sa stola ljubičastu knjižicu veličine dlana “Otvaranje unutrašnjih vrata”. Shvativši da se radi o zbirci dnevnih meditacija napisanih za svaki dan u godini, otvorila sam poruku za taj dan,16.jun, i u nevjerici pročitala: “Uvijek znaj iznutra da je ono što radiš ispravno, da možeš ići pravo naprijed i zbrisati sve prepreke sa istinskom snagom i ubjedjenjem. ZNAJ DA SAM JA TVOJ KOMPAS, ja sam tvoj vodič i ja ću te voditi tvom cilju, bez obzira na to koliko se staza do njega činila teškom.”

ajlin
Autorka ove knjige (inače odnedavno prevedene i na srpski jezik), Ajlin Kedi, stigla je u Kluni 1957. vodjena svojim unutrašnjim glasom koji joj se obraćao porukama poput ove u trenucima meditativne tišine. Taj tihi unutrašnji glas koji je Ajlin zvala „Bog iznutra”, doveo je na sjeveroistok Škotske gdje će zajedno sa mužem Piterom i prijateljicom Doroti Meklejn osnovati Findhorn Fondaciju. Ovaj holistički centar i eko selo svake godine privlači na hiljade posjetilaca uključenih u izobilje programa : psihoterapeutske radionice, terapeutski plesovi poput plesa 5 ritmova, biodance, svetog plesa, trans plesa, zatim, iskustvena astrologija, duhovno baštovanstvo, energetsko iscjeljivanje, šamanizam.. Findhorn je otvoren za sve religije i duhovne tradicije, u svetilištima u kojima se svakodnevno ćuteći meditira, zapaljena svijeća okružena svježim cvijećem jedini je oltar, a Ajlinina poruka – ”budi miran i znaj da je sve veoma, veoma dobro” – jedina je dogma.

20 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply